O nás
Rádi bychom dostali více zelené do každé domácnosti. Ukázat vám, že domácí klíčení je jednoduché, rychlé, a hlavně prospěšné pro zdraví.
Just getting started? Try the basic version
Rádi bychom dostali více zelené do každé domácnosti. Ukázat vám, že domácí klíčení je jednoduché, rychlé, a hlavně prospěšné pro zdraví.
Klíčky jsou jednou z nejstarších a nejzdravějších potravin, které lidstvo zná.
Koncentrace vitamínů, minerálů a enzymů v mladých klíčcích je mnohonásobně vyšší než v případě plně vypěstované zeleniny. To z nich dělá skutečné superpotraviny.
Zasloužíte si to nejlepší! Proto jsme navrhli spolu s nejstarší hrnčířskou dílnou v Praze design dvou misek, které vám pomohou na cestě klíčením. Nepotřebujete žádnou hlínu nebo vatu. Součástí misky je nerezové sítko, které pomáhá k rychlému a jednoduchému způsobu klíčení.
Již po několika dnech můžete sledovat růst malých klíčků.
Některá semínka při kontaktu s vodou tvoří gel (rukola, řeřicha, hořčice). Namočte je na 15 – 20 minut. Všechna ostatní semínka namáčejte 8 hodin.
Po namočení vylijte semínka na nerezové sítko a pomocí příborového nožíku rovnoměrně rozmístěte.
Pomocí většího talíře nakličovací misku zakryjte během prvních 2 dní. Dvakrát denně pokropte vodou.
Už po druhém dni uvidíte kořínky, které se budou dostávat ven přes sítko. V tomto bodě začněte dvakrát denně proplachovat i kořínky.
Klíčky mají tendenci vytvářet bílá vlákna, která připomínají vatu. Pozor, není to plíseň, klíčky mají jen žízeň.
Stačí pokropit vodou, ihned zmizí.
Kořínky nejsou škodlivé, ale mnoho lidí se jich bojí. V tomto případě použijte kuchyňské nůžky a kořínky pod sítkem odstřihněte. Hotové klíčky přesuňte do uzavíratelné nádoby do ledničky. Použijte utěrku, do které klíčky zabalte.
Zakladatel
Výroba první misky představovala velký kus práce, proto by byla škoda si ji nechat jen pro sebe. Založil jsem Sprout.ly, s cílem ukázat lidem jednoduchost domácího klíčení.